Opdat wij niet vergeten
Gendringen - Wisch 1940 -1945
Lancaster
Verberg menu  
Verberg menu  

Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

Deel deze pagina:

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
leader EU
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Gemeente oude IJsselstreek Gelderland Anbi

Over OWNV

OWNV, Opdat wij niet vergeten,

is een werkgroep van de Stichting de Moezeköttel. Deze werkgroep is aanvankelijk ontstaan om het gelijknamige boek uit te kunnen geven, waarin de oorlogs-en bevrijdingsgeschiedenis van de voormalige gemeenten Gendringen en Wisch wordt beschreven aan de hand van (vaak) niet eerder gepubliceerde documenten en  ooggetuigen verslagen. Het bleek te voorzien in een enorme behoefte en de eerste druk (650 exemplaren) was binnen twee weken uitverkocht.

Het boek was een dusdanig succes, dat besloten werd tot een tweede druk, die ook zeer snel werd uitverkocht.

De opbrengst van deze publicatie wordt, op verzoek van onze amateur historicus Maarten Koudijs, aangewend om een herdenkingsmonument te kunnen plaatsen in Gendringen, dat als enige plaats in de gemeente Oude IJsselstreek nooit zo’n herdenkingsplek heeft gekregen. Meer dan 500 slachtoffers uit de jaren 1940-1945, uit of gevallen binnen de huidige gemeente Oude IJsselstreek worden hier herdacht. Geallieerden, burgers, gefusilleerden, dwangarbeiders, vliegers, Duitsers.

Het proces om dit initiatief te realiseren is dusdanig omvattend geworden, dat besloten is de structuur te professionaliseren.

Zo ontstond een afdeling met secretariaat, penningmeester en voorzitter. De werkgroep bestaat uit Lidy Reitsma, notulist, Maarten Koudijs, amateur historicus, Vincent Weijermars, coördinator, Jacques Ploeger, secretaris en Gerard Hendriks, projectleider. Ben Tinnevelt is als penningmeester van de culturele ANBI stichting de Moezeköttel ook penningmeester bij de werkgroep en contact naar het stichtingsbestuur.

Heeft u vragen, neem gerust contact met ons op.

Contact NL