Opdat wij niet vergeten
Gendringen - Wisch 1940 -1945
Lancaster
Verberg menu  
Verberg menu  

Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

Deel deze pagina:

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
leader EU
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
Gemeente oude IJsselstreek Gelderland Anbi

Onthulling

Onthulling Monument: “Opdat Wij Niet Vergeten”

Op 6 mei 2022  om 13.00 uur wordt in het gedenk- en wandelpark “t olde kerkhof” In Gendringen een uniek monument onthuld ter nagedachtenis aan meer dan 500 oorlogsslachtoffers (Burgers en militairen) uit de vroegere gemeenten Gendringen en Wisch, die zijn omgekomen tijdens de Tweede wereldoorlog. Het monument draagt de naam “Opdat Wij Niet Vergeten”.

De herinnering aan de gevallenen en andere slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moet levend worden gehouden en de geschiedenis moet worden doorverteld om herhaling te voorkomen.
De plaats van de onthulling is het Gedenk- en Wandelpark ’t Olde kerkhof  in Gendringen aan de Wiekenseweg en Walseweg.

De ceremonie in het park is voor iedereen toegankelijk. Wel moet u er rekening mee houden dat u daar niet kunt parkeren met uw auto vanwege plaatsgebrek. Beide wegen zijn tussen 11.00 en 15.00 afgesloten voor alle verkeer. Fietsers kunnen de fiets stallen op de Walseweg naast ’t Olde Kerkhof.

Voor bezoekers van buiten Gendringen is er parkeer gelegenheid bij de Toeristische opvangplaats (TOP) aan “De Doorsteek’ achter het industriepark DRU in Ulft.
Hier staan parkeer wachters die u de weg wijzen naar gereedstaande bussen. Deze brengen u naar het Gedenk- en Wandelpark waar de ceremonie plaatsvindt. Na afloop van de ceremonie wordt u weer teruggebracht naar uw parkeerplaats.
De eerste bus vertrekt rond 12.00 uur en zal daarna pendelen. De laatste bus naar het Gedenk- en Wandelpark vertrekt om 12.30 uur.

 

Het programma voor de opening ziet er als volgt uit:

  • 12.00 uur: Bezoekers zijn welkom. Er is een apart vak voor bezoekers en genodigden. Op het park zijn vrijwilligers die u naar de juiste plaats wijzen.

  • 12.45 uur: Genodigden arriveren eveneens met de bus en nemen hun plaatsen in.

  • 13.00 uur: Aanvang ceremonie door opening van de ceremoniemeester.

  • 13.00 – 14.15: Ceremonie met toespraken van Burgemeester Otwin van Dijk, Burgemeester Christoph Gerwers van de Stadt Rees en enkele nabestaanden van de militaire slachtoffers. Ook wordt het winnende gedicht van de deelnemers van de scholen in Gendringen voorgedragen door de winnaar. Daarna onthulling van het monument en de kranslegging. Ook u kunt eventueel een bloemetje of krans leggen. Laat dit even aan ons weten wanneer u op de begraafplaats bent. Afgesloten wordt met het Nederlands volkslied.

Vanaf het einde zullen de bussen weer pendelen naar de parkeerplaats bij het Industriepark DRU in Ulft.
Hier vindt voor genodigden een receptie plaats.

Wij hopen u te mogen begroeten bij deze onthulling en vooral ook samen de herinnering te delen van een moeilijke periode in 1940 – 1945. Beelden die u dagelijks op TV en andere media ziet geven een impressie hoe het voor ons was toen.